Šta su to lattoflex letvice?

Project name

Da se razumemo, kad smo pre više od 25 godina počeli da radimo sa njima nismo ništa znali. Ne možemo reći ni da sad znamo mnogo više!
Spoznali smo da definicija lattoflex = laminirane trajno elastične drvene letvice u sebi sadrži svu mudrost koja je nama i potrošačima potrebna. Sama definicija laminiranog znači da je nešto dobijeno spajanjem (najčešće lepljenjem) manjih, tanjih ili različitih elemenata. Ovde se konkretno radi o o nekoliko slojeva parenog bukovog furnira, koji se posebnom tehnologijom i lepkom spajaju, kasnije obrađuju i na kraju ugrađuju i formiraju u sistem koji zovemo lattoflex.
Ono što smo naučili, a i praksa je pokazala, je to da je odnos debljine slojeva od kojih se formiraju letvice, debljina same letvice, njihova širina, dužina, radijus kao i kvalitet materijala od kojeg se izrađuju izvan našeg uticaja, ali da svakako postoje neke determinante koje treba ispoštovati da bi se dobila kvalitetna podloga za dušek koju nazivamo lattoflex letvice, a koju mi u BEOFLEX-u ocenimo na ''prvi pogled''.
Lattoflex letvice, u odnosu na obične, recimo bukove letvice, koje se mogu naći kao podloga u krevetima, odlikuje elastičnost, a njihov zakrivljeni oblik (radijus) dodatno im poboljšava svojstva. Zahvaljujući ovom rešenju, lattoflex letvice daju bolji kvalitet podloge za dušek, a uz manju debljinu same letvice. Ova osobina je dakako najbolji efekat dala kod ugradnje lattoflex letvica u rasklopne metalne mehanizme, gde se do tada kao podloga koristila metalna mreža koja je oprugama (federima) zakačena za okvir kreveta. Od početka našeg rada, kao držače koji drže letvice pričvršćene za krevet koristimo metalne držače.

Primer montaže držača letvica pop nitnama Project name

Kasnije su proizvođači metalnih mehanizama počeli i sami da umesto metalne mreže ugrađuju elastične letvice, ali su se u dosta slučajeva odlučili da umesto metalnih ugrađuju plastične držače. Naše iskustvo je da je ovo rešenje loše jer u velikom broju bili smo svedoci pucanja plastičnih držača, a često kod takvih slučajeva menjamo kompletno sve plastične držače za metalne.
Same dimenzije letvica, kako smo već rekli, su definisane od strane proizvođača, a evo nekih najčešćih dimenzija.

Dužina

Dužina

Širina

Debljina

Upotreba

580 mm

52 mm

7 mm

Fotelje, stolice, metalni ramovi za kauče. Najčešće se pričvršćuju plastičnim džepovima

850 mm

60 mm

8 mm

Ramovi sa letvicama, mojca fotelje, metalni ramovi za krevete, pojedinačni i bračni kreveti

930/970 mm

60 mm

10 mm

Dvosedi, mojca fotelje, metalni ramovi za krevete, pojedinačni i bračni kreveti

1180/1330/1370

1430/1470/1530/1570

60 mm

12/14/16 mm

Dvosedi, trosedi, bračni kreveti

 

Iz tablice se može videti da dužina letvica počinje od 580 mm a najveća je 1570 mm.
Prva mera je determinisana odnosom cena/kvalitet, jer za kraće rastojanje
(dužinu letvice) nema potrebe da se ugrađuje lattoflex, a gornja granica
dužine je određena dužinom listova furnira od kojih se formiraju letvice.
Za dimenzije koje prelaze date mere, recimo bračni kreveti širine 160 cm
i više ugrađuju se lattoflex ramovi.

Često, pitanja na koje nailazimo na terenu odnose se na nosivost, tj, izdržljivost letvica, kao i na rok trajanja. Naravno da je proizvođač kad je počeo sa radom pribavio i odgovarajuće ateste, gde je izdržljivost na opterećenje jedne letvice definisana na 90 kg. Mušterije kažu kako su oni teži od tih 90 kg, a mi im onda objasnimo da je vrlo teško odjednom opteretiti jednu letvicu tom svom težinom, tj, da dušek koji se nalazi preko letvica vrši njihovo ''povezivanje'' i raspoređuje silu i na susedne letvice. U praksi je bilo slučajeva da se letvice izvuku iz držača, ne i da puknu, kada se na krevet skoči, ili kad u njega nije umetnut dušek pa se izvrši jako opterećenje. Naravno, ovi slučajevi se mogu nabrojati na prste jedne ruke.
Drugo pitanje se odnosi na trajnost letvica. Osim što mi dajemo garanciju na ugrađene letvice od 2 godine (eto opet zgodne zamene teza gde se misli da je ovo i rok trajanja), u praksi se pokazalo da je dužina trajanja letvica nemerljiva.
Kako to?
Pa, uzmite u obzir da radimo preko 25 godina, da smo ugradili preko 17000 kompleta letvica, a da nas je opet zanemarljivo mali broj korisnika naših usluga zvao da zameni letvice. Opet, u tim kontaktima, prilikom ponovnih odlazaka kod korisnika kojima smo pre dosta godina ugradili letvice, što zbog rada na još nekom krevetu ili neke popravke mehanizma, utvrdili smo da najviše na kvalitetu izgube letvice na sredini kreveta, i to opet najviše zbog sedenja. Kod onih mušterija koje često koriste krevet (manje je sklopljen za sedenje) letve duže traju nego kod onih gde je ređe u upotrebi za spavanje. Opet, osim ovog momenta još mnogo drugih faktora utiče na dugotrajnost letvica. Naša definicija je da je realan rok trajanja 10 godina, a ovo se odnosi na letvice koje su najviše izložene pritisku. Kao dodatna potvrda definisanja dugotrajnosti lattoflex-a poslužili su nam ramovi u bračnim krevetima, proizvođača iz Slovenije i drugih zemalja, gde je upotrebni vek letvica (a služe samo za spavanje) oko 15 godina.

Kontaktirajte nas!

Vaša pitanja možete postaviti putem formulara na strani Kontakt
ili nas nazovite telefonom, radnim danima od 09h -17h (osim nedelje)

tel: 011 2883 090
mob: 063 316 046
info@beoflex.co.rs

Skype Beograd, Srbija